30 května, 2020

Výběr vhodného nájemníka? Poradíme, jak vybrat a nepřebrat

U každého nájemního vztahu je výběr nájemníka tím nejzásadnějším krokem. Správná volba může majiteli ušetřit hromadu starostí a naopak problémový nájemník může pronajímateli znepříjemňovat život dokonce ještě dlouho potom, co už v pronajatém bytě nebydlí. Spolehlivý nájemník je tedy alfou i omegou klidného nájemního vztahu. Na co si tedy dát u nových zájemců pozor?

Majitelé Airbnb bytů stojí před novou výzvou

Již delší dobu se zmiňujeme o situaci v Praze, kde díky koronaviru prakticky zanikl trh s krátkodobým bydlením. Mnoho majitelů tak své prázdné byty nabízí k dlouhodobějším pronájmům a tím pádem musí řešit výběr vhodných nájemníků. U krátkodobého bydlení jim toto většinou moc starostí nedělalo, protože fluktuace nájemníků byla poměrně veliká a nebylo tedy nutné je nějak detailněji prověřovat.

Najednou si ale mají do bytu nastěhovat někoho na půl roku či na rok nebo možná ještě déle. A v tomto případě už je opatrnost a prověření nájemníka určitě na místě.

Důvěřuj, ale prověřuj

Jak by tedy měl majitel bytu postupovat? V prvé řadě jde o to, zjistit o žadateli co nejvíce informací. Začít se dá klidně úplně jednoduše na Googlu. Někdy se člověk až diví, kolik toho o různých lidech na internetu najde.

Svou roli hraje určitě i intuice. To, jak na vás zájemce působí. Pokud jste pronájem bytu nesvěřili realitní kanceláři a vše si vyřizujete sami, tak vám zájemci volají, případně píšou. Jak působí během hovoru, představil se slušně, působí seriózně? To samé v písemné komunikaci – má email hlavu a patu, dává smysl, není plný gramatických chyb..? Jsou to samozřejmě jen indicie, na které se nedá 100 % spolehnout, ale člověk by měl být opatrný od začátku.

Důležitý je samozřejmě i váš dojem z osobního setkání během prohlídky. Také není od věci si na prohlídku bytu a posouzení zájemců někoho přizvat, víc lidí, víc názorů. Toto se dá doporučit oboustranně, jak pro stranu pronajímatele, tak i pro nájemníky.

Jsou ale i sofistikovanější metody, ke kterým by měl majitel přistoupit.

Určitě je dobré prohlédnout centrální evidenci exekucí a insolvencí. Dále se dá vyžádat potvrzení zaměstnavatele o výši platu, případně sken pracovní smlouvy. A vůbec není od věci zkusit zavolat bývalému pronajímateli, zda s nájemníky neřešil nějaký problém.

Co by měl nájemník vědět předem

Aby nájemní vztah dobře fungoval, musí být otevřenost na obou stranách. Pronajímatel by měl zájemce detailně seznámit nejen se samotným bytem, ale pokud je v domě bytů více, tak také s fungováním celého domu. Ať už jde o provozní či technické záležitosti nebo třeba „jen“ sousedské vztahy a celkovou atmosféru v domě (zvláště pokud je v tomto směru pozitivní).

Pronajímatel by měl dále zájemci říct, jakou má představu o platbách energií, zda bude chtít, aby si nájemník přepsal energie na sebe, nebo je bude platit sám a nedoplatky či přeplatky pak nájemníkovi ročně vyúčtovávat.

S výběrem vhodného nájemníka a bezstarostným fungováním nájemního vztahu mohou dobře pomoct také správcovské firmy. Nechte si u našich odborníků nacenit zdarma a nezávazně pronájem.  Garantujeme vám pravidelný nájem i technický stav bytu.

NEZÁVAZNĚ POPTAT